Schadetaxatie

Schaven - Antiek Care Antiekrestauratie Bussum

Vlekken en kringen

Door 25 jaar restauratie-ervaring kunnen we een goede schade-expertise geven voor verzekeringen betreft bijvoorbeeld verhuisschade, brandschade, of schade van derden.

Denk hierbij aan brand- en schroeiplekken, water- schade, breuken, vervoerschade en roetaanslag.

Wij komen bij u aan huis om een schaderapport op te stellen.

We onderscheiden bewerkt en onbewerkt hout

Onder onbewerkt hout verstaan we b.v. een tafelblad dat in de was staat. Bewerkt hout heeft een lak, beits of politoerafwerking. Een tafel die in de was staat is natuurlijk gevoelig voor vlekken. Soms zijn die relatief makkelijk te verwijderen.

Waterkringen in een tafel die in de was staat

Bij de betere drogisterij of verfzaak kan men Meubeline van het merk HAGE kopen. Dit middel werkt goed. Ook bij waterkringen biedt dit soelaas. Gewoon doen wat op de flacon staat en eventueel herhalen.

Als de beschadiging niet verdwijnt moet voor een rigoureuzere aanpak gekozen worden. Het blad goed schrobben met terpentijn. Niet verwarren met terpentine! Terpentijn is een natuurproduct, gewonnen uit de hars van naaldbomen. Het voordeel van deze behandeling is dat het hout gevoed wordt.

Met de ruwe zijde van een Scotch Brite sponsje het blad in zijn geheel schoonboenen. En afnemen met b.v. keukenpapier. Wel stevige keukenhandschoenen gebruiken. Na uitdroging het blad in de was zetten, laten intrekken en uitwrijven. Blijven de vlekken, dan is professionele hulp het redmiddel.

Kringen in een gelakte tafel zijn problematischer

Veelal is de oorzaak een hete mok, schaal of iets degelijks. Wat er in wezen gebeurt is dat het vocht zich verbindt met de onderste laklaag. Soms wil insmeren met boter wel eens helpen afhankelijk van de laksoort. In praktijk moet de lak verwijderd worden en opnieuw worden afgewerkt.